Frågor & svar

Här hittar du vanliga frågor vi ofta får från kunder och även svar på dessa. För att göra det smidigare för dig att hitta det du söker när det passar dig.

Vad kostar basutbudet?

Basutbudet kostar från 189 kr/månad. Vill du kunna se alla kanaler digitalt/HD i basutbudet så måste du ha ett kort. Då tillkommer det en kortavgift på 29 kr/månad och kort (max 3st kort/hushåll). Kortet stoppar du i en box eller Ca-modul som du köper av Vaggeryds Energi från 595kr.

Vilka kanaler ingår i Baspaketet? Vilka tilläggskanaler kan jag köpa till?
Hur ser jag HD-TV och MPEG4-kanaler?

1. Har du en "digital" platt-TV som har inbyggt stöd för HD, CI+ och MPEG4?

Då kan du se både HD-kanaler och MPEG4-kanaler genom att köpa programkort OCH en CA-modul HD /eller en Digitalbox HD.

För att ta reda på vilka format din egen tv-apparat stödjer får du titta i tv:ns bruksanvisning alternativt fråga den tv-handlare som du köpt tv:n av.

 

2. Har du en gammal platt-TV som INTE har inbyggt stöd för både HD, CI+ och MPEG4?

Då kan du se både HD-kanaler och MPEG4-kanaler genom att köpa programkort OCH en Digitalbox HD.

För att ta reda på vilka format din egen tv-apparat stödjer får du titta i tv:ns bruksanvisning alternativt fråga den tv-handlare som du köpt tv:n av.

 

3. Har du en gammal "analog" tjock-TV så stödjer dessa tv-apparater INTE HD, CI+ eller MPEG4 eller digital sändning.

Då kan du se HD-kanaler och MPEG-4 kanaler genom att köpa programkort OCH en Digitalbox HD.

Behöver du ställa in din egen tv-apparat för att titta på Baspaktet analogt UTAN programkort/digitalbox får du titta i tv:ns bruksanvisning alternativt fråga den tv-handlare som du köpt tv:n av.

Vad menas med CA-modul? Måste jag ha en CA-modul?

Med en CA-modul och ett programkort kan du som har en nyare platt-tv som stödjer standarden CI+ och MPEG4 se alla högupplösta HD-kanaler samt även alla de kanaler som sänds i MPEG4.

En CA-modul kostar 595 kr. Programkort köps separat.

Vad menas med digitalbox? Måste jag ha en digitalbox?

Med en digitalbox och ett programkort kan du som har en äldre tv se digitala kanaler.

När man har en digitalbox kan man även spela in den kanal man tittar på en separat hårddisk (separat hårddisk medföljer ej, köps separat). Vill man spela in kanaler är det ett bra alternativ att köpa en digitalbox även om man har en ny platt-TV.

 

En digitalbox kostar 895 kr. Programkort köps separat.

Vad menas med programkort? Måste jag ha programkort? Varför måste man ha programkort?

Majoritet av kanalerna i Baspaketet sändas i HD-format.

För att se HD-kanaler behövs ett programkort. Detta beror på att tv-distributörerna kräver att vi krypterar (låser) alla HD-sändningar för att hindra olaglig spridning av TV-innehållet. För att låsa upp bilden behövs ett programkort som fungerar som en nyckel.

Förutom att se alla Baspaketets 22 kanaler, så kan du som har programkort även lägga till ytterligare kanaler om du vill. Se vårt tilläggsutbud.

 

De flesta tilläggskanalerna (förutom Viasats kanalpaket) har endast en kalendermånads bindningstid. Detta innebär att du kan lägga till och ta bort tv-kanaler periodvis när du vill, tex på semestern, på påsklovet, vid slutspelsdags eller i samband med någon stor tävling som du följer i någon av specialkanalerna. Tilläggskanaler finns från 19 kr/månad per kanal.

Förutom programkort behöver du också ha någon sorts mottagningsutrustning att stoppa programkortet i. Mottagningsutrustningen består av en CA-modul eller en digitalbox. Se info ovan.

Programkort kostar 29 kr/månad plus en engångs aktiveringskostnad på 295 kr. Max antal programkort per hushåll är 3 st.

Vad menas med HD? Vad menas med MPEG4?

Vad menas med HD?

HD står för High Definition, vilket betyder tv-signal med hög upplösning. Den högupplösta bilden blir skarpare och mer detaljrik eftersom bilden innehåller mer information än en vanlig tv-signal. HD-tv ger dig fem gånger bättre bild än "vanlig" standard-tv (analog eller digital bild). Allt fler tv-tittare har stora tv-apparater som kräver bättre upplösning på bilden.

Vad menas med MPEG4?

MPEG4 är ett sätt att komprimera (packa ihop) tv-signaler så att det ska få plats mer kanaler i utbudet.

Varför HD och MPEG?

Allt fler kanalbolag växlar över till att enbart göra HD-kanaler samt komprimerar sina tv-signaler med MPEG4-teknik. Redan förra året blev exempelvis Discovery Channel och Animal Planet rena HD-kanaler. Kanal 5 och 9 blev "låsta" kanaler som krävde programkort. Även public servicekanalerna Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT24, SVT1 och SVT2 har funnits i både "vanlig" digital signal samt i HD-sändning sedan länge. Observera att det inte är Vaggeryds Energi som tar dessa beslut. Det är kanalbolagen som äger kanalerna och som gör själva kanalinnehållet som bestämmer hur tv-distributörer som Vaggeryds Energi får lova att sända ut deras kanaler.

Måste jag göra kanalsökning? Hur gör man en kanalsökning?

Måste jag göra kanalsökning?

1. Om du har en nyare TV, som stödjer HD, CI+ och MPEG4, samt om du redan har ett programkort och mottagningsutrustning (CA-modul eller digitalbox), behöver du inte göra någon kanalsökning eftersom du redan är väl förberedd för att se HD-sändningar.

2. Om du är ny TV-kund eller om du är en befintlig kund som nyligen lagt till extra kanaler, eller om du är kund som precis köpt en ny digitalbox eller en ny CA-modul, då kan du behöva göra en kanalsökning för att få in kanalerna på din TV-apparat.

3. Om du är kund utan programkort som vill se kanalerna digitalt eller analogt, så kan du behöva göra en kanalsökning beroende på hur din TV-apparat fungerar (olika TV-modeller fungerar på olika sätt, en del TV-apparater har tex automatisk kanalsökning. Du måste själv kontrollera hur din egen TV-apparat fungerar, se tv:ns bruksanvisning eller kontakta den TV-handlare du köpt TV:n av.

 

Hur gör man en kanalsökning?

Allmänt om Kanalsökning: 

Länk till lista med kanalplatser

 

Kanalsökning för dig med digitalbox:

Har du köpt en digitalbox hos oss så skall du göra kanalsökningen på digitalboxen.

Du hittar utförlig information om hur du skall gå till väga nedan.

Börja med att titta efter vad just din digitalbox heter och välj därefter instruktionsfil nedan:

Kanalsökning Dilog 760

Kanalsökning Dilog 270/280

 

Kanalsökning för dig med CA-modul:

Har du köpt en CA-modul av oss så skall du göra kanalsökningen på din egen TV-apparat. Se din TV:s manual, alternativt kontakta TV-handlaren som du köpt TV:n av.

Hur kopplar jag mitt TV nät?

Du skall använda en antennkabel till ditt TV-nät.

Enkelt förklarat så kan du använda den antennkabeln som idag går till din antenn på taket. Klipp av den och förläng den och anslut till våra fiberkonverter. Nu är vi din nya antenn och du får ut TV signalen till alla dina apparater precis som tidigare. Det man bör tänka på är att du nu får en högre signal än tidigare så någon antenn förstärkare behöver du inte längre. det är snarare så att du kommer att få dämpa signalen något. Detta gör du genom dina antennuttag och splitters. Är du osäker på hur du skall göra så kan du ta hjälp av våra lokala El- och Radio/TV firmor med dragning av ditt nät. En mer detaljerad beskrivning finner du under dokument och anvisningar.

Har du inget antenn-nät idag så kan du koppla en kabel och ett uttag direkt i vår konverterare så kan du börja använda din första TV. 

Går det att skicka TV-signalen trådlöst till sin TV?

Nej det går inte! Vaggeryds Energis TV-lösning bygger på att signalen går i en koaxialkabel.

Hur funkar Play-tjänsterna?

Klicka på länken för att läsa mer om lösenord och funktionerna kring dina Playtjänster. 

Hur monterar jag CA-modulen i min TV
Kan man se både analoga och digitala kanaler i TV nätet?

Ja det finns möjlighet att göra en analog och en digital kanalsökning på sin TV.

Kan jag använda min gamla box?

Nej tyvärr! Boxar och CA-modulerna måste stödja Cryptoguard. Det gör tyvärr inte Boxer eller C-more -parabol boxar.